"Nektar" među prvih 15 u Evropi

Vlasnici "Nektara" iz Bačke Palanke ocenili su danas u Beogradu kao značajan poslovni uspeh kupovinu "Fruktala" u Sloveniji i istakli da taj potez svrstava kompaniju u prvih 15 do 20 najvećih proizvođača voćnih sokova u Evropi. Zaključenje transakcije i kompletno preuzimanje "Fruktala" očekuje se do kraja oktobra, ili početka novembra ove godine i ne očekuje se problem u realizaciji tog posla. Ova transakcija dala je snagu kompaniji i potencijal za dalje širenje na tržište Evropske unije (EU), što je plan "Nektara" u narednom periodu. Ugovor, 30. jula, treba da verifikuje Skupština Pivovarne Laško, a prethodi i odobrenje antimopolskih komisija na svim tržištima bivše Jugoslavije, s obzirom na prisutnost obe kompanije u tim zemljama. Ugovor je predvideo 35,3 miliona evra za kupovinu 93,7 odsto akcija, ali je i preuzeta obaveza da budu otkupljene i ostale akcije od malih akcionara, te izmire dugovi "Fruktala", koji iznose, nešto iznad 13 miliona evra.

"Nektar" među prvih 15 u EvropiVlasnici "Nektara" iz Bačke Palanke ocenili su danas u Beogradu kao značajan poslovni uspeh kupovinu "Fruktala" u Sloveniji i istakli da taj potez svrstava kompaniju u prvih 15 do 20 najvećih proizvođača voćnih sokova u Evropi.

Izvršni direktor Bojan Radun je na konferenciji za štampu najavio da se zaključenje transakcije i kompletno preuzimanje "Fruktala" očekuje do kraja oktobra, ili početka novembra ove godine i da se ne očekuje problem u realizaciji tog posla.

Prema Radunu, ova transakcija dala je snagu kompaniji i potencijal za dalje širenje na tržište Evropske unije (EU), što je plan "Nektara" u narednom periodu.

Prema Radunu, 30. jula, ugovor treba da verifikuje Skupština Pivovarne Laško, a prethodi i odobrenje antimopolskih komisija na svim tržištima bivše Jugoslavije, s obzirom na prisutnost obe kompanije u tim zemljama.

Radun je ponovio da je ugovor predvideo 35,3 miliona evra za kupovinu 93,7 odsto akcija, ali je i naglasio da je preuzeta obaveza da budu otkupljene i ostale akcije od malih akcionara, te izmire dugovi "Fruktala", koji iznose, nešto iznad 13 miliona evra.

Predsednik i vlasnik kompanije Slobodan Radun, rekao je da će biti očuvana radna mesta svih zaposlenih u "Fruktalu", pa i onih koji ne posluju u Ajdovščini, već i za 60 radnika u Makedoniji, za koje nisu tražene garancije.

To je poslovna strategija sistema "Nektar", istakao je Slobodan Radun.

Slobodan Radun je naveo da je ljut na konkurenciju, jer su "iz naših džepova isterali više para", ali istakao da ne žali zbog toga, jer smatra da je urađen poslovno korektan i razvojni korak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik